Er zijn vele technieken als het om 3D printen gaat, maar Formlabs is in zijn werkwijze de benchmark. Dat komt omdat gewerkt wordt met de SLA-techniek. Dit is een werkwijze die zorgt voor hoge kwaliteit en veel detail. Wie heel accuraat wil zijn in zijn prints heeft veel aan het werken met vloeistoffen en lasers. Het is direct ook de reden waarom de printers van deze fabrikant heel breed in te zetten zijn. Wie alles uit de mogelijkheden wil halen, doet dat door met printers van deze fabrikant te werken. Er is heel veel mee mogelijk.

Wat zijn SLA prints?
Wie kijkt naar wat de 3D printers van Formlabs te bieden hebben, zal altijd als eerste de printtechniek opvallen. Dit gaat dan om SLA. Het is een techniek waarbij een vloeistof, ook bekend als resin, wordt gebruikt. Met behulp van een laser wordt dit dan heel precies uitgehard en ontstaat op die manier de uitwerking van het ontwerp dat je hebt ingevoerd in de printer. Uiteindelijk is dit dan heel goed zichtbaar in het eindresultaat. Het fijne is dan ook dat elk gewenst ontwerp op deze wijze te maken is. Het kan bijvoorbeeld dienen voor allerlei prototypes.

Meer dan alleen uitharden
Het is goed om te weten dat de techniek die de 3D printers van Formlabs gebruiken verder gaat dan alleen het gebruik van lasers op specifieke vloeistof. Het is ook nodig om nabewerking te verzorgen. Dit gebeurt met behulp van IPA alcohol en uv-licht. Op die wijze kan de print optimaal uitharden en komt het gewenste eindresultaat eruit naar voren. Deze techniek is natuurlijk zeer specifiek. Dit betekent dus ook dat je er zeker van wilt zijn dat je met de best mogelijke printers op dit vlak werkt. Dit is de reden waarom met deze fabrikant werken slim is.

Het juiste model printer
Wat ook belangrijk is om na te gaan als gebruiker, is dat er meerdere modellen door Formlabs op de markt zijn gebracht. De Formlabs Form 3, Form 3B en Form 3L. Dat betekent dus dat je de 3D printer kunt kiezen die het best past bij wat jij ermee voor ogen hebt. Het is belangrijk om ze daarom dus eerst met elkaar te vergelijken. Wanneer je ziet wat de mogelijkheden zijn, dan is ook te bepalen hoe je deze optimaal inzet in jouw bedrijfs- of ontwerpproces. Uiteindelijk is dat ook waar het om moet gaan. Neem dit altijd als uitgangspunt bij het maken van keuzes.