Veenkoloniaal Museum

Het Veenkoloniaal museum in Nederland is opgericht in 1939 en is sinds begin jaren negentig gehuisvest in de voormalige Hoge school Veendam. Daarmee is het een van de oudere kunstmusea van het land, nummer 51 in heel Nederland. Het heeft alle juweeltjes in museumland met de beste kunst van verschillende kunstenaars. Een goede reden dus om ook eens een bezoek te brengen aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Wat kun je verwachten?

Je kunt het gemakkelijk te voet bereiken of je kunt een fiets gebruiken, maar de beste manier is om een trein te nemen. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand uit 1911. Het Veenkoloniaal Museum toont onder andere de ontwikkeling van de Groninger Turfkolonies en turfwinning. De meeste inhoud is de geschiedenis van honderden binnenvaartschepen en een vergelijkbaar aantal schippersfamilies met modelfoto’s en sculpturen die eeuwen geleden dateerden. Het bevat ook kanalen die tientallen kilometers lang zijn en de welvarende aardappelzetmeel- en stroboardindustrieën. Je zult versteld staan van de vele souvenirs die zeelieden hebben meegebracht, zoals Staffordshire-honden uit Engeland die in het museum zijn geplaatst.

Juweeltjes uit het verleden

Met name de Groningse veenkolonies vergroten je kennis van de 19e eeuw, de gouden eeuw. Het werpt licht op de landbouw, de scheepvaart en de aardappelzetmeel- en stroboardindustrie. Denk aan de kunst en het beeld van honderden kapiteins die varen van Veendam, Wildervank, Oude- en Nieuwe Pekela naar Portugal, Groot-Brittannië en de Oostzee. Strawboard wordt geëxporteerd naar Engeland, vandaar de naam Albion van een van de fabrieken. Verbazingwekkend als je bedenkt dat deze ondernemende dorpen meer dan veertig kilometer van de kust liggen. Al die geschiedenis zit vervat in het museumgebouw met extra kunst voor alle dorpen in de veenkolonies; hoe ze met elkaar verbonden waren door water. Langs de grachten vind je de voormalige woningen van ondernemende kapiteins, boeren en producenten. Je kunt op verzoek rondleidingen krijgen in Veendam, een plek met onverwachte juweeltjes uit het verleden, waaronder allerlei kunst uit het verleden en het moderne tijdperk.